Wat is een 301 redirect? Tips & tricks voor een succesvolle omleiding

301 redirectEen website die geoptimaliseerd is voor zoekmachines? Die is zijn geld zijn goud waard. Maar soms zijn er redenen om je site geheel of gedeeltelijk naar een ander domein te verhuizen. De informatie die zoekmachines in het verleden over je website hebben verzameld, klopt dan niet meer. Dit zou betekenen dat je je SEO-scores opnieuw zou moeten opbouwen. Hiervoor bestaat een eenvoudige oplossing: een 301-redirect. Hieronder leggen we uit wat het precies is, wat de voordelen zijn en wat de risico’s zijn als je het achterwege laat. En natuurlijk ook hoe je zelf een 301-redirect kan instellen.

Wat is een 301 redirect?

Een 301 redirect (of 301-omleiding) kan je het best vergelijken met een adreswijzigingsformulier in een postkantoor. De naam is ontleend aan de HTTP-statuscode ‘301 Moved Permanently’. Je bent ongetwijfeld wel al eens die andere bekende HTTP-statuscode tegengekomen: ‘404 Not Found‘. Het grote verschil is dat bij code 404 de bezoeker een foutmelding krijgt waar hij eigenlijk niets aan heeft, terwijl een 301-melding al achter de schermen wordt opgelost. Een online bezoeker die je oude URL intikte, wordt automatisch doorgesluisd naar je nieuwe site. Maar ook zoekmachines weten zo dat je website verhuisd is en kunnen je SEO-rankings meeverhuizen. Zonder 301-omleiding moet je jouw positie in de zoekresultaten weer helemaal vanaf nul verdienen!

Wat zijn de voordelen van een 301 redirect?

De twee belangrijkste voordelen van 301-redirects? De pagina’s die je verhuist blijven vindbaar voor surfers die nog je oude URL’s gebruiken. De informatie die zoekmachines al over je site(s) hebben verzameld, kan je bovendien maximaal inzetten. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties.

 • Je hebt je site verhuisd naar een nieuw domein, en je wilt dat de overgang voor gebruikers en zoekmachines zo vlot mogelijk verloopt
 • Je hebt twee websites samengevoegd, en je wilt dat verouderde koppelingen worden omgeleid naar de juiste nieuwe pagina’s
 • Gebruikers komen via verschillende URL’s op je site binnen. Bijvoorbeeld: je website kan bereikt worden via http://voorbeeld.be en http://www.voorbeeld.be. Voor zoekmachines zijn dit twee verschillende adressen. Het is dan slim om één URL als voorkeurs-URL (‘canonieke bestemming’) aan te wijzen, en het verkeer dat via de andere binnenkomt, met een 301-redirect door te sturen naar je voorkeurs-URL. Als er naar elk van beide adressen 10 externe koppelingen zijn, merken zoekmachines opeens 20 backlinks. En dat is uiteraard beter voor je ranking!

Wat zijn de nadelen zonder een redirect?

Je eigen website heb je wel in de hand, maar de rest van het internet niet. Meestal duurt het een tijdje vooraleer zoekmachines je nieuwe site hebben ontdekt en ook vermelden in de zoekresultaten. Als zoekmachines pagina’s tonen die niet meer bestaan, kan je dat klanten kosten. Ook inkomende koppelingen van externe websites worden vaak pas na langere tijd of helemaal nooit bijgewerkt. Met alle gevolgen van dien als je dat verkeer niet alsnog de goede kant op stuurt.

Het voornaamste gevaar? Dat je de scores kwijtraakt die jouw website in de loop van de tijd heeft opgebouwd. Als zoekmachines je oude site hoog waardeerden, maar niet weten naar waar je site is verhuisd, weten ze ook niet dat ook je nieuwe site een hoge waardering verdient. Kortom: een website verhuizen zonder 301 redirect is als wijn uit een topjaar overgieten in een neutrale fles. En dat doet uw verkoopcijfers uiteraard geen goed! Voor diegene die zich afvragen of er SEO waarde verloren gaat bij een 301 redirect, raden we zeker volgende video aan.

Hoe stel je een 301 omleiding in?

 • Via .htaccess kun je een complete map redirecten. Erg makkelijk indien de structuur van je site niet of nauwelijks veranderd is. Het enige wat je hoeft te doen is een tekstbestand met de naam .htaccess op je server te zetten, met als inhoud “Redirect 301 /oud/ http://www.nieuwdomein.be/nieuw/” (zonder aanhalingstekens).
 • Gebruik je een Apache-server, dan kun je 301-omleidingen instellen met mod_rewrite. Je kunt dan met reguliere expressies werken, en zo bijvoorbeeld met één regel code laten weten dat een hele groep pagina’s voortaan de extensie .php heeft in plaats van .html.
 • De Internet Services Manager (IIS) bereik je door met de rechtermuisknop op een map te klikken en daarna de knop ‘a redirection to a URL’ te selecteren, bij een formuliertje waar je de redirect kunt instellen.

301 redirects instellen vanuit programmeertaal

 • Met HTML of Javascript redirecten is technisch wel mogelijk, maar wegens misbruik in het verleden straffen zoekmachines dit af. Dit moet je dus niet doen.
 • Coldfusion:
  <cfheader statuscode=”301″ statustext=”Moved permanently”>;
  <cfheader name=”Location” value=”http://www.nieuwdomein.nl/”>;
 • PHP:
  header( “Status: 301 Moved Permanently” );
  header( “Location: http://www.nieuwdomein.nl/” );
  exit(0); // optioneel, scheelt onnodige extra output
 • ASP:
  Response.Status=”301 Moved Permanently”
  Response.AddHeader “Location”, “http://www.nieuwdomein.nl /”
 • ASP.NET:
  <script runat=”server”>;
  private void Page_Load(object sender, System.EventArgs e)
  {
  Response.Status = “301 Moved Permanently”;
  Response.AddHeader(“Location”,”http://www.nieuwdomein.nl /”);
  }
  &lt/script>
 • JSP/JAVA:
  response.setStatus(301);
  response.setHeader( “Location”, “http://www.nieuwdomein.nl /” );
  response.setHeader( “Connection”, “close” );
 • CGI/PERL:
  $q = new CGI;
  print $q->redirect(” http://www.nieuwdomein.nl / “);
 • Ruby/Ruby on Rails:
  def old_action
  headers[“Status”] = “301 Moved Permanently”
  redirect_to “http://www.nieuwdomein.nl/”
  end